Celem warsztatu jest edukacja społeczeństwa na temat tego, jak maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze, które są dostępne w domu pod ręką, przy jak najmniejszej ilości odpadów. Poprzez zajęcia chcemy ukazać, w jaki sposób można przygotować tanie i smaczne posiłki z żywności, której termin ważności się już kończy, lecz w dalszym ciągu jest ona zdatna do spożycia, a także jak można połączyć smaki, które wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie idealnie. Podczas warsztatów uczestnicy mają możliwość wymiany między sobą różnych poglądów, czy doświadczeń związanych z ideą przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Prowadzącym będzie Mikołaj Rykowski, który może pochwalić się 16-letnim doświadczeniem w prowadzeniu własnych restauracji. To także założyciel Fundacji Wolne Miejsce, która od wielu lat jest organizatorem największych w Polsce wydarzeń: „Wigilia dla samotnych” oraz „Śniadania Wielkanocne dla samotnych”, a także akcji charytatywnych, wśród których wymienić należy: gotowanie zup „zero waste” z okazji „Światowych dni walki z głodem”, czy „Gotujemy z WOŚP”.
Z pewnością podczas takich warsztatów można zdobyć wiedzę, jak uczyć się gotować w duchu „zero waste” i wdrażać cenne wskazówki w codziennym życiu.