Śląskie tradycje kulinarne mają
ciekawą i bogatą przeszłość. Mają też przyszłość, pod
warunkiem, że… w teraźniejszości uda się przedstawić je jako
ciekawe i warte zgłębienia. Święta to właśnie czas, gdy w
wielu śląskich domach wraca się do kultywowanych od pokoleń
zwyczajów, przepisów i smaków. Wiele z nich: autentycznych,
rodzinnych, lokalnych zgromadziła Joanna Furgalińska, autorka
wydanej kilka lat temu przez Wydawnictwo Naukowe PWN książki
„Ślonsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”.
- Śląska kultura kulinarna kryje wiele niespodzianek i ciekawostek – podkreśla Furgalińska. - Bywa bardzo zróżnicowana, bo historycznie tu krzyżowały się tu różne wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, słowiańskie, włoskie, a czasem nawet tureckie.
Korzystając
z uprzejmości autorki, która większość przepisów w „Ślonskiej
kuchni…” zaczerpnęła z rodzinnych przekazów, prezentujemy dziś
krótki przewodnik po tradycyjnych, regionalnych potrawach
świątecznych. Jak podkreśla Joanna Furgalińska, niektóre z nich
pochodzą również ze starych śląskich książek kucharskich.
W poszukiwaniu inspiracji zerknijcie na galerię ze śląskimi przepisami.