Święto Wodzionki - można? Można!
Każdy pretekst jest dobry, by się trochę pobawić. Z takiego założeni mogli wyjść organizatorzy niedawnego eventu. W ostatnią sobotę, 19 października, w Świętochłowicach odbyło się wydarzenie poświęcone śląskiej zupie. Zainteresowani gości przybyli na teren Ośrodka Sportu i Rekreacji Skałka. Tam miało czekać na nich wspólne przygotowanie wodzionki i biesiadowanie z Ingą Papkalą. Fotorelacja z kulinarnej zabawy w powyższej galerii.
Suchy chlyb i wody szklonka! Święto Wodzionki za nami. Dziękujemy za obecność w sobotnie popołudnie na Skałce - było pysznie! Czy powtórzymy to wydarzenie? Zapewne! - zapowiadają Urzędnicy Miejscy.
Nie zabrakło dobrej zabawy, świetnej atmosfery, wyjątkowo pysznej wodzionki i wspaniałych, życzliwych ludzi wokół. Dziękujemy, że byliście razem z nami - zapewniają przedstawiciele OSiR Skałka.
Wodzionka należy do tradycyjnych śląskich potraw, choć gotowano ją także poza regionem. Jej podstawę stanowi czerstwy chleb i wrzątek z dodatkiem czosnku, smalcu ze skwarkami i soli. Jest daniem bardzo prostym w przygotowaniu i uniwersalnym. Warto przetestować ją w domu, na przykład w ramach walki na marnowaniem jedzenia.
Może Cię zainteresować:
Rowerzyści w Świętochłowicach mogą korzystać z nowych udogodnień. Co pojawiło się w mieście?
Może Cię zainteresować: